Poesi

Författaren

Skrivbordslådorna är välfyllda. Dikter, anekdoter, historiska betraktelser och insikter väntar tålmodigt på att finna sin väg ut till läsarna. Saker får som bekant ta den tid de behöver, men debuten är redan avklarad: Richard gav ut sin debutdiktsamling Ett stilla öga 2015 på Black Island Books. Ett till synes enkelt litet verk, men med ett djup som visar sig först när läsaren vågar begrunda orden med hela sin uppmärksamhet.

Så här beskriver han processen som föregick resultatet:

”När allt det som mina tankar samlat ihop av tro, förklaringar, teorier, svar och slutsatser för att ge psykisk trygghet föll samman, försvann också illusionen om vem och vad jag var. Smärtsamt och befriande. Äntligen fann jag ingenting igen, eller vad det nu var som fann vad?

Under skapandet av instrumenten har mina händers arbete anslutit sig till nuet och tanken underkastat sig närvaron. I närvaron med det som är, uppstod ett flöde där ett slags stilla vittne tog form.

Ur det började de här texterna ta form, en och en i sin helhet under en svår tid, som om de ville säga mig något.

Det verkar som om de handlar om vår inre okuvlighet som bor mitt i vår sårbarhet.

Finns det ett varande tillgängligt inom oss som är oåtkomligt för yttre strukturer och omständigheter, kanske till och med för våra egna tankar? En orörd oantastlig intakt essens som oavsett vår historia aldrig överger oss?

Jag vet inte och har inga svar. Kanske kan det som tagit gestalt i dikterna väcka egna, unika bilder för var och en.”


Recension

Köp boken här 

 

 

 

 

 


Smakprov ur boken :